• Anasayfa
  • Duyurular
  • Bağış Yap
  • Etkinlikler
  • Aidat Borcu
  • Video Galeri
  • Mobil
  • İletişim
  • ANASAYFA
  • VAKIF
    • BİZDEN HABERLER
    • FAALİYET RAPORLARI
    • BAĞIŞ YAP
  • TÜRK TARİHİ
    ATATÜRK
    TÜRK TARİHİ
    TÜRKOLOJİ
    TÜRKLER
    MİTOLOJİ
    TÜRK YURDU
    MAKALELER
    MÜZELER
  • KÜLTÜR KAPISI
    TÜRK MUTFAĞI
    GEZİLECEK YERLER
    YÖRESEL ÜRÜNLER
    GEZİ ETKİNLİKLERİ
    KÜLTÜR ÖGELERİ
    KEŞFET
    MÜZELER
  • MEDYA
    TÜRKİYENİN SESLERİ
    VİDEOLAR
    FOTOĞRAFLAR
    DÖKÜMANLAR
  • İLETİŞİM
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ ARAŞTIRMA VE TANITMA VAKFI

TÜRK KÜLTÜRÜNÜ ARAŞTIRMA VE TANITMA VAKFI

  • ANASAYFA
  • VAKIF
    • BİZDEN HABERLER
    • FAALİYET RAPORLARI
    • BAĞIŞ YAP
  • TÜRK TARİHİ
    • ATATÜRK
    • TÜRK TARİHİ
    • TÜRKOLOJİ
    • TÜRKLER
    • MİTOLOJİ
    • TÜRK YURDU
    • MAKALELER
    • MÜZELER
  • KÜLTÜR KAPISI
    • TÜRK MUTFAĞI
    • GEZİLECEK YERLER
    • YÖRESEL ÜRÜNLER
    • GEZİ ETKİNLİKLERİ
    • KÜLTÜR ÖGELERİ
    • KEŞFET
    • MÜZELER
  • MEDYA
    • TÜRKİYENİN SESLERİ
    • VİDEOLAR
    • FOTOĞRAFLAR
    • DÖKÜMANLAR
  • İLETİŞİM
KADAYIF
  1. Projeler
  2. Türk mutfaği
  3. KADAYIF
Geri

  • Vakıf Kapısı
  • Tarih Kapısı
  • Kültür Kapısı
  • Online Bağış

baskan
  • KRAL POS
  • AHENK BİLGİ TEKNOLOJİ

KADAYIF 2020 06, 00:53

Kadayıf Diyarbakır’da 18'nci yüzyıldan beri yapıla gelen bir tatlı türü olup, Türkiye’de kendine özgü bir yeri vardır. Bir Diyarbakır tatlısı olan kadayıfın imalatını ilk kez Diyarbakırlı bir ermeni olan Ako adındaki bir şahıs yapmıştır. 1900 yıllarında ölmüştür. Kendisi tarafından yetiştirilen çıraklar, Diyarbakır kadayıfını bugüne kadar getirmişlerdir. 1900 yıllarından bu yana lakabı topal olan Hasan ALTUNBOĞA, Ahmet ve kardeşi Halit, Mehmet ve bunlardan sonraki kuşak ise H. Levent ALTUNHAN, H. Ahmet ALTUNCA, H. Halit ALTUNBOĞA gibi ustalar Diyarbakır kadayıfını günümüze kadar getirmişlerdir. Burmalı kadayıf denilince Diyarbakır kadayıfı akla gelir. 

Kadayıf Yapılışı:

Baklavalık un ile önce bir hamur yapılır. Ancak bu hamur türü çok kuru bir şekilde alınır. Hamur iyice yoğurulur ve inceltilir. Kadayıf hamuru bir müddet rahatlaması için iki, üç saat dinlenmeye bırakılır. Daha sonra bir çömçe ile hamura su katılıp inceltilir. Hamur tam kıvamına gelince biraz bekletilir daha sonra işlemeye başlanır. Daha önceden yakılmış odun kömürü “DIK” üzerine veya hava gazıyla çalışan ocak üzerine çapı 1.40 cm. olan ince bir bakır sac koyulur. Adına “kıf” denilen süzgeçli bir kab içine hamur doldurulur. Hamur bakır sac üzerine daire şeklinde dökülür. Daha sonra dökülen hamur ister burma şeklinde, ister düz tel olarak toplanılır. Bu iş hamur bitene kadar yapılır. Kadayıf tatlısı yapılması için önce tepsi altları katı yağa katılmış biraz pekmez sürülür. Bu tereyağı olursa daha makbul ve lezzetli olur. Daha sonra burmalı kadayıf yapmak isteniliyorsa, hamurdan yapılmış tel burmanın içine ceviz kırıntısı ile tel kadayıf doldurulup sarıldıktan sonra tepsiye sırasıyla koyulur. Sonra dizilmiş olan çiğ kadayıf üzerine inceltilmiş yağ dökülüp ateşe koyulur. Ateş, tepsi altını komple sararak yanmalıdır. Kadayıfın ateş tarafı pişen yüzü çevrilmeden önce tepsi içindeki yağı bir kaba süzülür. Sonra alt yüzü çevrilir. Diğer tarafı pişirilmeye koyulur. Sonra alt yüzü çevrilir. Diğer tarafı pişirilmeye koyulur. Pişirildikten sonra tepsi içindeki yağ iyice süzülür, ateşten alınıp üzerine, hazırlanmış olan kadayıf şiresi dökülür. Yemeğe hazır duruma getirilir.

Diyarbakır Geleneksel Mutfak

kadayıf
kadayıf

  • KAYSERİ- ETNOGRAFYA MÜZESİ GÜPGÜPOĞLU KONAĞI

    2020 09, 18:38
  • AKSARAY-AKSARAY MÜZESİ

    2020 09, 18:38
  • BURSA-KARAGÖZ EVİ MÜZESİ

    2020 09, 18:38
  • MALATYA-ARSLANTEPE AÇIK HAVA MÜZESİ

    2020 09, 18:38
  • MALATYA-ATATÜRK EVİ MÜZESİ

    2020 09, 18:38
  • KONYA-SAHİP ATA VAKIF MÜZESİ

    2020 09, 18:38
  • GAZİANTEP-GORGO MEDUSA CAM ESERLER MÜZESİ

    2020 09, 18:38
  • ELAZIĞ-ELAZIĞ ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA MÜZESİ

    2020 09, 18:38
  • EDİRNE-LOZAN ANITI VE MÜZESİ

    2020 09, 18:38
  • KONYA-KOYUNOĞLU ŞEHİR MÜZESİ VE KÜTÜPHANESİ

    2020 09, 18:38
Daha Fazla Göster

YEŞİL VATAN

Türkiye Ağaçlandırma Merkezi

İncele

VİDEO

Türkiye Videoları Galerisi

İncele

FOTOĞRAFLAR

Türkiye Fotoğrafları Galerisi

İncele

KÜLTÜR HARİTASI

Türkiye Kültürünü Haritada Keşfet

İncele

DÖKÜMANLAR

Türk Kültür ve Tarihi Dökümanları

İncele

TÜRKİYENİN SESLERİ

Türk Müziği Ses Galerisi

İncele
KURUMSAL
  • Yönetim Kurulu
  • Vakıf Senedi
  • Vakıf Faaliyetleri
  • Faaliyet Raporları
  • Güncel Duyurular
  • Etkinlikler
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Gizlilik Politası
TARİH KAPISI
  • Mustafa Kemal Atatürk
  • Türkler
  • Türk Tarihi
  • Türk Yurdu
  • Kütüphane
  • Makaleler
  • Mitoloji
  • Türkoloji
  • Sponsor : Kral Pos
KÜLTÜR KAPISI
  • Türk Mutfağı
  • Kültür Atlası
  • Türkiye Turu
  • Seyahat Hatırası
  • Turizm Aktiviteleri
  • Nerede Konaklanır
  • KralPos ( Sponsor )
  • Şiirler
Logo
Bize Ulaşın
0 (850) 2410310
Sponsor: Kralpos
Yazdıktan sonra aramak için Enter'a, çıkmak için Esc'ye basın
arrow drop search cross